Aanvraagformulier inloggegevens

"*" indicates required fields

Velden met een * zijn verplicht
Wij sturen binnen 8 uur jouw inloggegevens naar het opgegeven e-mailadres.

Stuurstroomkabel

Controle en beheer van machines en apparaten.

stuurstroomkabel
 • Stuurstroomleiding PVC

 • Stuurstroomleiding halogeenvrij

 • Stuurstroomleiding PVC met koperdraad omvlechting

 • Stuurstroomleiding halogeenvrij met koperdraad omvlechting

Gespecialiseerd advies nodig?

Kom in contact met Cable Masters.

Wij vinden onafhankelijke, passende kabeloplossingen 
voor jouw uitdagingen en vraagstukken.

Cable masters productlijnen

Utiliteit, Industrie en Infra

 • CM Functiebehoudkabel
 • CM Signaalkabel
 • CM Alarmkabel
 • CM Flex
 • CM Inducab
 • CM Induflex
Meer weten over onze productlijn?

Benieuwd naar het aanbod binnen onze productlijn? 
Neem contact met ons op voor meer informatie.

Stuurstroomkabels

Stuurstroomkabels zijn essentiële componenten in de industriële automatisering en besturingssystemen. Ze worden gebruikt voor het overbrengen van signalen of stroom tussen apparaten en besturingseenheden, waardoor machines en processen efficiënt en betrouwbaar kunnen functioneren.

Wat is een stuurstroomkabel?

Een stuurstroomkabel, ook wel stuurkabel of besturingskabel, is een type kabel dat speciaal is ontworpen voor het overbrengen van elektrische signalen die worden gebruikt voor de besturing van machines en processen. Het belang van deze kabels ligt in hun vermogen om betrouwbare en nauwkeurige signaaloverdracht te bieden, wat cruciaal is voor de veilige en efficiënte werking van industriële systemen. Een veelvoorkomende stuurstroomkabel is stuurstroomkabel 4×1 5.

Soorten stuurstroomkabels

Stuurstroomkabels kunnen worden onderverdeeld in verschillende types, afhankelijk van hun constructie en het beoogde gebruik:

Stuurstroomleiding PVC

Onze PVC stuurstroomleidingen zijn ontworpen voor algemene toepassingen waarbij betrouwbare signaaloverdracht tussen besturingssystemen en machineonderdelen essentieel is. Deze kabels zijn flexibel, duurzaam en bieden een uitstekende bescherming tegen oliën, vetten en andere chemische stoffen die vaak in industriële omgevingen voorkomen. Ze zijn ideaal voor binneninstallaties waar geen specifieke eisen zijn voor halogeenvrije materialen.

Stuurstroomleiding Halogeenvrij

Voor omgevingen waar de veiligheidseisen hoger zijn, bijvoorbeeld in gesloten ruimtes of in de nabijheid van gevoelige elektronica, bieden wij halogeenvrije stuurstroomleidingen. Deze kabels produceren bij verbranding minder rook en geen corrosieve gassen, wat een veiligere keuze is in geval van brand. Ze zijn bijzonder geschikt voor gebruik in openbare gebouwen, luchthavens, ziekenhuizen en andere plaatsen waar mensen veiligheid en verminderde milieubelasting prioriteit hebben.

Stuurstroomleiding PVC met Koperdraad Omvlechting

Deze variant combineert de flexibiliteit en chemische bestendigheid van PVC met de toegevoegde bescherming van een koperdraad omvlechting. Deze omvlechting biedt een uitstekende afscherming tegen elektromagnetische interferentie (EMI), wat cruciaal is in omgevingen met veel elektronische ruis die de signaalintegriteit kan beïnvloeden. Deze kabels zijn ideaal voor toepassingen waar EMI een zorg is, zoals in de buurt van zware elektrische apparatuur of in dichtbevolkte industriële installaties.
Stuurstroomleiding Halogeenvrij met Koperdraad Omvlechting
Voor de ultieme combinatie van veiligheid en prestatie bieden wij halogeenvrije stuurstroomleidingen met koperdraad omvlechting. Deze kabels bieden niet alleen de voordelen van halogeenvrij materiaal in termen van rook- en gas emissie bij brand, maar ook de superieure bescherming tegen EMI dankzij de koperdraad omvlechting. Ze zijn de perfecte keuze voor kritieke toepassingen in veeleisende omgevingen waar zowel de bescherming tegen brand als tegen elektromagnetische storingen van het grootste belang is.

Waar worden stuurstroomkabels gebruikt?

Stuurstroomkabels worden gebruikt in een breed scala aan toepassingen, waaronder:

Machinebesturing: Voor het verbinden van sensoren, actuatoren, en besturingseenheden binnen machines;
Procescontrole: In systemen die processen bewaken en regelen in fabrieken en industriële installaties;
Automatiseringssystemen: Voor het overbrengen van signalen binnen geautomatiseerde productielijnen en robotsystemen.

Technische specificaties

De prestaties van stuurstroomkabels worden bepaald door verschillende technische specificaties, zoals:

 • Geleidermateriaal en -grootte: Koper is het meest gebruikte materiaal, waarbij de grootte van de geleider (uitgedrukt in AWG of mm²) de stroomcapaciteit bepaalt;
 • Isolatie- en mantelmateriaal: Bepaalt de weerstand tegen fysieke en chemische invloeden;
 • Afscherming: Type en effectiviteit van de afscherming tegen EMI;
 • Temperatuur- en spanningsrating: De maximale operationele temperatuur en spanning waarvoor de kabel is ontworpen.

Installatie en onderhoud

Regelmatig onderhoud en inspectie zijn noodzakelijk om de integriteit en betrouwbaarheid van de kabels te waarborgen, inclusief het controleren op beschadigingen, corrosie en losse verbindingen. De installatie van stuurstroomkabels vereist aandacht voor:

 • Kabelrouting: Vermijden van bronnen van interferentie en mechanische beschadiging;
 • Aarding en afscherming: Correcte aansluiting van afschermingen om bescherming tegen EMI te garanderen;
 • Connectoren en aansluitingen: Gebruik van geschikte connectoren en zorgen voor veilige en betrouwbare aansluitingen.

Stuurstroom kabel kopen?

Stuurstroomkabels zijn een vitaal onderdeel van moderne industriële en automatiseringssystemen, waarbij ze zorgen voor de betrouwbare overdracht van besturingssignalen. Door de juiste selectie van kabeltypes, zorgvuldige installatie, en regelmatig onderhoud, kunnen bedrijven de efficiëntie en veiligheid van hun operaties verbeteren. Cable Masters is graag jouw partner voor kabels. Onze enthousiaste specialisten helpen je graag met jouw volgende project. Kom met ons in contact!