Aanvraagformulier inloggegevens

"*" indicates required fields

Velden met een * zijn verplicht
Wij sturen binnen 8 uur jouw inloggegevens naar het opgegeven e-mailadres.

Functiebehoud

Kabels die gedurende een bepaalde periode signalen en/of energie blijven overdragen bij brand.

 • Installatiekabel

 • Signaalkabel JE-H(ST)H met afscherming

 • Signaalkabel JE-HH E30 zonder afscherming

Gespecialiseerd advies nodig?

Kom in contact met Cable Masters.

Wij vinden onafhankelijke, passende kabeloplossingen 
voor jouw uitdagingen en vraagstukken.

Cable masters productlijnen

Utiliteit, Industrie en Infra

 • CM Functiebehoudkabel
 • CM Signaalkabel
 • CM Alarmkabel
 • CM Flex
 • CM Inducab
 • CM Induflex
Meer weten over onze productlijn?

Benieuwd naar het aanbod binnen onze productlijn? 
Neem contact met ons op voor meer informatie.

Functiebehoud kabel

Functiebehoud kabels zijn essentiële componenten in de veiligheidsinfrastructuur van gebouwen en constructies. Ze zijn ontworpen om kritieke systemen zoals brandmeldinstallaties, ontruimingsinstallaties, noodverlichting en rookafzuigsystemen operationeel te houden in het geval van brand. Dit vermogen om cruciale functies te behouden tijdens een brand draagt bij aan de veiligheid van mensen en kan de schade aan het gebouw beperken door een efficiënte evacuatie mogelijk te maken en de werking van blussystemen te ondersteunen.

Waarom een kabel met functiebehoud gebruiken?

Een functiebehoud kabel is een type kabel dat specifiek is ontworpen om gedurende een bepaalde periode onder extreme omstandigheden, zoals hoge temperaturen en directe blootstelling aan vuur, te blijven functioneren. Het belang van deze kabels kan niet worden onderschat, aangezien ze een cruciale rol spelen in de veiligheid en integriteit van gebouwen en de mensen binnenin.

Wanneer functiebehoud kabels?

Alle installaties in een gebouw worden volgens de daarvoor bestemde normen gemaakt. Voor brandmeldinstallaties is dat de NEN-2535, voor ontruimingsinstallaties is dat de NEN-2575. Binnen deze normen wordt aangegeven waaraan de installatie moet voldoen en op welke manier de installatie beschikbaar moet zijn in geval van brand. Om delen van de installatie te laten werken in geval van brand, worden veelal kabeloplossingen gebruikt met functiebehoud.

De montage en installatie van functiebehoud kabels is onderworpen aan strikte normen en richtlijnen om ervoor te zorgen dat ze effectief functioneren in geval van nood. Dit omvat vereisten voor bevestigingsmaterialen, kabelroutes, en bescherming tegen mechanische beschadiging.

Waar worden functiebehoud kabels voor gebruikt?

De toepassingen van functiebehoud kabels zijn divers en omvatten systemen zoals:

 • Brandmeld- en alarm-ontruiming systemen
 • Nood- en vluchtwegverlichting
 • Rook- en warmteafvoersystemen
 • Sprinklerinstallaties
 • Brandweerliften

Technische specificaties van functiebehoud kabels

Functiebehoud kabels moeten voldoen aan strenge technische specificaties, waaronder weerstand tegen hoge temperaturen, mechanische sterkte en isolatie-eigenschappen. De specificaties variëren afhankelijk van de toepassing en de vereiste duur van het functiebehoud onder brand condities.

Functiebehoud normen en certificeringen

Er zijn verschillende normen en certificeringen van toepassing op functiebehoudkabels, zoals de Europese norm EN 50200 en de Duitse norm DIN 4102-12. Deze normen definiëren de testprocedures en prestatiecriteria waaraan de kabels moeten voldoen om als functiebehoud te worden geclassificeerd.

Functiebehoud kabels van Cable Masters

Functiebehoud kabels spelen een cruciale rol in de veiligheidsstrategieën van gebouwen. Hun vermogen om essentiële systemen operationeel te houden tijdens een brand redt levens en beperkt schade. Door te voldoen aan strikte normen en voortdurend te innoveren, blijven functiebehoud kabels een essentieel onderdeel van moderne veiligheidsinfrastructuren.

Wij, van Cable Masters, zijn specialist op het gebied van functiebehoud kabels. We blijven onszelf voortdurend uitdagen om de nieuwste innovaties bij te houden op het gebied van materialen, technologieën en installatietechnieken. Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten zodat wij je kunnen ondersteunen bij jouw project!