Functiebehoudkabel
Functiebehoudkabels, ook wel brandwerende kabel of brandvertragende kabel genoemd, zijn essentiële componenten in de veiligheidsinfrastructuur van gebouwen en constructies. Ze zijn ontworpen om kritieke systemen zoals brandmeldinstallaties, ontruimingsinstallaties, noodverlichting en rookafzuigsystemen operationeel te houden in het geval van brand. Dit vermogen om essentiële functies te behouden tijdens een brand draagt niet alleen bij aan de veiligheid van mensen, maar kan ook de schade aan het gebouw beperken. Bijvoorbeeld door een efficiënte evacuatie mogelijk te maken en de werking van blussystemen te ondersteunen. Hiervoor moeten zij aan strenge voorwaarden en restricties voldoen.
Wat is een functiebehoudkabel?
Bij brand is de betrouwbaarheid en bedrijfszekerheid van de veiligheidssystemen van levensbelang. Denk maar eens aan de noodverlichting, brandinstallaties, brandweerliften, brandmeld- en ontruimingsalarmsystemen. Al deze installaties bestaan uit kabels en leidingen die in bundels door het gebouw verspreid liggen en diverse ruimten met elkaar verbinden. Daarom is het zeer belangrijk dat de kabels die tijdens een brand worden gebruikt, een brandvertragende werking hebben en langer betrouwbaar blijven werken.
Een functiebehoudkabel is dus ontworpen om onder extreme omstandigheden, zoals hoge temperaturen en vuur, gedurende een bepaalde periode te blijven functioneren. Deze kabel blijft gedurende een bepaalde tijd signalen en/of energie overdragen. De tijdsduur van kabels wordt aangeduid met E30, E60 en E90, E120 waarbij het getal het aantal minuten functiebehoud aangeeft. Verder is dit type product te herkennen aan de oranje of rode kleur van de buitenmantel.
Waar en wanneer worden functiebehoudkabels ingezet?
Alle installaties in een gebouw worden volgens de daarvoor bestemde normen gemaakt. Voor brandmeldinstallaties is dat de NEN-2535, voor ontruimingsinstallaties is dat de NEN-2575. Binnen deze normen wordt aangegeven waaraan de installatie moet voldoen (prestatie-eis) en op welke manier de installatie beschikbaar moet zijn (behoud van functie) in geval van brand. In de praktijkrichtlijn NPR-2576:2018 staat beschreven op welke manieren de prestatie-eis en het behoud van functie kan worden gerealiseerd. Om delen van de installatie te laten werken in geval van brand, worden veelal kabeloplossingen gebruikt met functiebehoud.
De toepassingen van functiebehoudkabels zijn dus divers en omvatten systemen, zoals:
- Brandmeld- en ontruimingssystemen
- Nood- en vluchtwegverlichting
- Rook- en warmteafvoersystemen
- Sprinklerinstallaties
- Brandweerliften
Kabels waar functiebehoud geldt, moeten voldoen aan strenge technische specificaties, waaronder weerstand tegen hoge temperaturen, mechanische sterkte en isolatie-eigenschappen. De specificaties variëren afhankelijk van de toepassing en de vereiste duur van het functiebehoud onder brandcondities. Zij moeten bijvoorbeeld gedurende minimaal 30 minuten na het ontstaan van een brand blijven functioneren. Dit betekent dat binnen 30 minuten na het ontstaan van de brand geen draadbreuk en/of sluiting in de kabel mag ontstaan als gevolg van de brand.
Ook de montage en installatie van functiebehoudkabels is onderworpen aan strikte normen en richtlijnen om ervoor te zorgen dat ze effectief blijven functioneren tijdens brand. Denk hierbij aan het inzetten en ontwerpen van het juiste kabeldraagsysteem of ander installatiesysteem, maar ook aan de juiste bevestigingsmaterialen, kabelroutes en bescherming tegen mechanische beschadiging.
Technische specificaties van functiebehoudkabels
Functiebehoudkabels moeten voldoen aan strikte normen en certificeringen. Er zijn verschillende normen en certificeringen van toepassing op functiebehoudkabels, zoals de Europese norm EN 50200 en de Duitse norm DIN 4102-12. Deze normen definiëren de testprocedures en prestatiecriteria waaraan de kabels moeten voldoen om als functiebehoud te worden geclassificeerd. Hierover lees je meer in de documenten op onze downloadpagina.
Functiebehoudkabels van Cable Masters
Functiebehoudkabels spelen een belangrijke rol in de veiligheidsstrategieën van gebouwen. Hun vermogen om essentiële systemen operationeel te houden tijdens een brand redt levens en beperkt schade. Door te voldoen aan strikte normen en voortdurend te innoveren, blijven functiebehoudkabels een essentieel onderdeel van moderne veiligheidsinfrastructuren.
Wij, van Cable Masters, zijn specialist op het gebied van functiebehoudkabels. We blijven onszelf voortdurend uitdagen om de nieuwste innovaties bij te houden op het gebied van materialen, technologieën en installatietechnieken. Naast functiebehoudkabels hebben wij nog veel meer andere kabels voor je in petto. Neem hiervoor een kijkje in ons assortiment of vrijblijvend contact op met onze specialisten zodat wij je kunnen ondersteunen bij jouw project!