Functiebehoud bij brand

Functiebehoud bij brand is al vele jaren een belangrijk thema in de bouwwereld. Kabels spelen een hele belangrijke rol in de veiligheid van gebouwen en installaties. Zij spelen een actieve rol in het beperken van risico’s bij brand.

Functiebehoud kabel, ook wel brandwerende kabel en brandvertragende kabel genoemd, zorgen ervoor dat er voldoende tijd ontstaat voor mensen om veilig een gebouw te verlaten. Deze kabel blijft gedurende een bepaalde tijd signalen en/of energie overdragen. De tijdsduur van kabels wordt aangeduid met E30, E60 en E90, waarbij het getal het aantal minuten functiebehoud aangeeft. De kabels zijn te herkennen aan de felle oranje of rode kleur van de buitenmantel.

Bij brand is de betrouwbaarheid en bedrijfszekerheid van de veiligheidssystemen dus van levensbelang. Denk maar eens aan de noodverlichting, brandinstallaties, brandweerliften, alarmsignalen, monitor- en ventilatiesystemen, brandmeld- en ontruimingsalarm. Al deze installaties bestaan uit kabels en leidingen die in bundels door het gebouw verspreid liggen en diverse ruimten met elkaar verbinden. Daarom is het zeer belangrijk dat de kabels die gebruikt worden tijdens een brand langere tijd betrouwbaar moeten blijven werken en een brandvertragende werking hebben.

Kabels waar functiebehoud geldt, moeten gedurende minimaal 30 minuten na het ontstaan van een brand blijven functioneren. Dit betekent dat binnen 30 minuten na het ontstaan van de brand geen draadbreuk en/of sluiting in de kabel mag ontstaan als gevolg van de brand.

De eisen voor functiebehoud kunnen alleen gehaald worden, wanneer er sprake is van een functiebehoud kabel in combinatie met functiebehoud kabeldraagsysteem en het bijbehorende bevestigingsmateriaal.

Catalogus

Cable Masters levert het complete systeem. Naast het complete programma functiebehoud kabels leveren wij het bijbehorende kabeldraagsysteem en de benodigde bevestigingsmaterialen. In onze online catalogus vindt u het complete programma aan kabels.

Service

Op onze servicepagina vindt u diverse dokumenten, prijslijsten en handleidingen welke u kunt downloaden.

Ook leest u hier alles over de benodigde normen en certificaten.

Contact

Liever een gesprek met een van onze specialisten? Ga naar onze contactpagina en maak vandaag nog een afspraak.