Aanvraagformulier inloggegevens

"*" indicates required fields

Velden met een * zijn verplicht
Wij sturen binnen 8 uur jouw inloggegevens naar het opgegeven e-mailadres.

Het belang van CPR brandveiligheid

Hoe Cable Masters de hoogste veiligheidsstandaarden van CPR brandveiligheid waarborgt.

CPR brandveiligheid
4 Jun 2024

In juli 2017 markeerde een belangrijke mijlpaal voor de bouw- en installatiebranche met de invoering van de Construction Product Regulation (CPR) voor bouwproducten, waaronder elektrische en communicatiekabels. De CPR streeft ernaar eenduidige en betrouwbare informatie te verschaffen over de prestaties van bouwproducten, met een bijzondere focus op hun brandgedrag. Deze regelgeving beïnvloedt niet alleen de fabrikanten maar strekt zich ook uit tot importeurs, distributeurs en eindgebruikers. Lees hier alles over CPR brandveiligheid.

Het doel van CPR brandveiligheid

De essentie van CPR is het harmoniseren van productinformatie binnen de EU, om zo een gemeenschappelijke basis te vormen voor brandveiligheidswetgeving. Met ingang van 1 juli 2017 werd het verplicht om een prestatieverklaring op te stellen bij de CE-markering van bouwproducten, waarmee de prestaties van een product worden gecertificeerd. Specifiek voor kabels, die een cruciale rol spelen in zowel gebouwen als civieltechnische werken, introduceerde de EN 50575:2014 norm strikte eisen voor hun brandgedrag.

CPR brandveiligheid

Brandklassen CPR

Elektriciteits- en communicatiekabels, ongeacht of ze nu metalen geleiders of glasvezels bevatten, worden ingedeeld in verschillende brandklassen onder de CPR. Deze indeling is gebaseerd op hun reactie op vuur, met categorieën variërend van vlamvoortplanting, rookontwikkeling en de afgifte van gevaarlijke gassen in geval van brand.

Cable Masters heeft zich in 2017 volledig aangepast aan deze nieuwe standaard door te kiezen voor kabels van de hoogste brandklasse (B2ca-s1,d0,a1) voor onze brandmeld- en ontruimingsinstallaties. Deze beslissing zorgt ervoor dat onze producten in elk bouwwerk toepasbaar zijn, zonder discussie over de juiste CPR-classificatie en beperkt de faalkosten door het elimineren van verkeerde keuzes in kabelgebruik.

Waarom kiezen we voor de hoogste classificatie?

De keuze voor de hoogste classificatie is een bewuste strategie van Cable Masters, die verder kijkt dan alleen aan de huidige normen voldoen. Het gaat over het garanderen van maximale veiligheid, het voorkomen van verwarring bij de selectie van kabels, en het beperken van de kosten op lange termijn door de noodzaak van vervanging of aanpassing te verminderen.

De DoP-verklaring

Om de betrouwbaarheid en kwaliteit van onze kabels te waarborgen, leveren wij CPR-gecertificeerde producten met zowel een CE-markering als een DoP-verklaring (Declaration of Performance). Deze documenten bewijzen dat onze kabels voldoen aan de strengste Europese normen voor brandveiligheid en bieden transparantie over de prestaties van onze producten.

Cable Masters en CPR brandveiligheid

Cable Masters omarmt de CPR-normen niet alleen als een verplichting maar als een kans om de veiligheid en kwaliteit van onze producten verder te verhogen. We zijn trots op onze brandveilige kabels en kijken uit naar de toekomstige ontwikkelingen en normen die ons helpen onze missie van het leveren van veilige en betrouwbare bekabelingsoplossingen voort te zetten. Kom in contact met onze specialisten!