Aanvraagformulier inloggegevens

"*" indicates required fields

Velden met een * zijn verplicht
Wij sturen binnen 8 uur jouw inloggegevens naar het opgegeven e-mailadres.

Functiebehoud normen en richtlijnen

Vind hier alle belangrijke informatie van Cable Masters over functiebehoud normen en richtlijnen.

Functiebehoud normen
20 May 2024

Brandveiligheid is een van de belangrijkste onderwerpen in de kabelindustrie. Vandaar dat er ook diverse normen en richtlijnen opgesteld zijn om de veiligheid binnen de gebouwde omgeving te waarborgen. Een belangrijk aspect hierbij is het functiebehoud van technische installaties tijdens brand.

Wat is functiebehoud?

Functiebehoud refereert aan het vermogen van bepaalde kritieke installaties, zoals brandmeldinstallaties, ontruimingsalarminstallaties, noodverlichting en andere veiligheidssystemen, om operationeel te blijven tijdens een brand. Dit stelt bewoners in staat een gebouw tijdig te verlaten en biedt de brandweer een veiliger werkomgeving.

Elektrotechniek en brandrisico

Elektrotechnische installaties kunnen niet alleen een brand veroorzaken maar ook bijdragen aan de verspreiding ervan. Daarom is het belangrijk dat deze installaties zodanig zijn ontworpen en geïmplementeerd dat ze niet alleen de kans op het ontstaan van een brand verkleinen, maar ook een brand niet verder helpen verspreiden.

De rol van normen

Normen zoals NEN 2535 en NEN 2575, gericht op brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties, en de Nederlandse Praktijk Richtlijn (NPR) 2576, die zich buigt over functiebehoud bij brand, vormen de basis voor het ontwerp, de implementatie en het onderhoud van veiligheidssystemen.

Voor het realiseren van functiebehoud tijdens een brand, moeten voorgeschreven veiligheidssystemen zoals brandmeldinstallaties, ontruimingsalarmsystemen, noodverlichting, en rook- en hitteafvoersystemen, operationeel blijven. De betreffende normen zoals NEN 2535 en NEN 2575 voor brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties, alsook de beheer- en onderhoudsnorm NEN 2654, stellen specifieke eisen aan het ontwerp en onderhoud van deze systemen om functioneel te blijven onder brandcondities.

Fuctiebehoud staat hoog in het vaandel bij Cable Masters 

De blijvende herzieningen van de brandveiligheidsnormen, samen met de lanceringen van nieuwe voorschriften voor het behoud van de functionaliteit, onderstrepen een toekomst waarin veiligheid voor gebruikers van gebouwen voorop staat.

Cable Masters, als voorloper op het gebied van functiebehoud, speelt een cruciale rol in de wereld van functiebehoud. Hun inzet voor continue innovatie en naleving van gestandaardiseerde richtlijnen draagt bij aan het verheffen van de brandveiligheid in de bebouwde omgeving naar een hoger niveau.