Aanvraagformulier inloggegevens

"*" indicates required fields

Velden met een * zijn verplicht
Wij sturen binnen 8 uur jouw inloggegevens naar het opgegeven e-mailadres.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Functiebehoud bij rookbeheersing installaties

Essentiële systemen voor veiligheid!

rookbeheersing installaties
25 Jun 2024

Bij brand zijn rook en giftige gassen vaak een grotere bedreiging voor mensenlevens dan de vlammen zelf. Daarom zijn rookbeheersing installaties essentieel in moderne gebouwen, van kantoorgebouwen tot tunnels en parkeergarages. Deze rookbeheersing systemen helpen om rook en gassen efficiënt af te voeren en veilige vluchtroutes te garanderen.

Typen rookbeheersing installaties

Er zijn verschillende typen rookberheersing installaties in Nederland. Hier sommen we ze graag voor je op:

Soort 1: Natuurlijke RWA (Rook- en Warmte Afvoer)

Natuurlijke systemen zoals kleppen-, jaloezie ventilatie-eenheden en uitzetramen maken gebruik van thermische opwaartse luchtstromen om rook te verwijderen. Deze systemen vereisen goed ontworpen luchttoevoeropeningen en rookschermen voor optimale werking.

Soort 2: Mechanische ventilatie RWA

Deze systemen, vaak geplaatst op daken of in muren, gebruiken mechanische kracht om rook uit gebouwen te duwen. Cruciaal is dat de luchttoevoer snelheid beheerst wordt om effectief te zijn.

Soort 3: Overdrukinstallaties

Door lucht in bepaalde ruimtes te pompen creëren deze installaties een overdruksituatie die ruimtes zoals trappenhuizen rookvrij houdt.

Soort 4: Rookbeheersing in tunnels

In langere tunnels voorkomen mechanische ventilatiesystemen met stuwdrukventilatoren het terugstromen van rook, wat evacuatie en toegang voor hulpdiensten veiliger maakt.

Soort 5: Parkeergarage ventilatie

Mechanische afvoerventilatoren en stuwdrukventilatoren worden ingezet om zowel uitlaatgassen als rook bij brand af te voeren, wat essentieel is voor de veiligheid van de brandweer tijdens interventies.

rookbeheersing installaties

Belang van functiebehoud in deze installaties

Functiebehoud is het vermogen van een installatie om te blijven functioneren in het geval van een brand, wat essentieel is voor rookbeheersingssystemen. Volgens de Nederlandse norm van de NEN (NPR 2576:2018) moeten alle elektrische transmissiewegen binnen een brandcompartiment, inclusief voedingskabels en besturingssystemen, hieraan voldoen.

Functiebehoud aandachtspunten

Bij de selectie van een functiebehoud kabelsysteem zijn er enkele cruciale aandachtspunten die niet over het hoofd gezien mogen worden. Allereerst moet bepaald worden of de installatie aan een functiebehoud van 30 of 60 minuten moet voldoen. Voor systemen die vereist zijn om 60 minuten te functioneren, is het essentieel dat niet alleen de kabels, maar ook de bijbehorende ophangsystemen voldoen aan deze eis. Dit alles dient onderbouwd te worden met de juiste certificaten en testrapporten die de naleving van deze normen bevestigen. Door deze richtlijnen nauwkeurig te volgen, zorgen we ervoor dat onze installaties betrouwbaar functioneren tijdens kritieke momenten.

Veilige kabels nodig voor rookbeheersing installaties?

Een adequaat ontworpen en goed onderhouden rookbeheersingssysteem is onmisbaar in de strijd tegen de gevaren van brand. Door te investeren in systemen met functiebehoud garanderen we niet alleen de veiligheid van de gebruikers van een gebouw, maar ook de continuïteit van kritieke systemen in noodsituaties.

Bij Cable Masters zetten we ons in om deze veiligheid te bieden met innovatieve en betrouwbare oplossingen. Onze ESM-beugel bijvoorbeeld, maakt langere bevestigingsafstanden mogelijk, wat de installatiekosten aanzienlijk vermindert. Dit systeem, samen met onze uitgebreide ervaring en voorraad in functiebehoud producten, stelt ons in staat om flexibele en kostenefficiënte oplossingen te bieden aan onze klanten.