Aanvraagformulier inloggegevens

"*" indicates required fields

Velden met een * zijn verplicht
Wij sturen binnen 8 uur jouw inloggegevens naar het opgegeven e-mailadres.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Kennisseminars brandveiligheid in het teken van verificatie

Word een pro in branveiligheid!

21 Oct 2024

In oktober en november organiseren Siemens, Honeywell, Cable Masters en VdS Nederland weer de bekende kennisseminars brandveiligheid. Dit jaar ligt de nadruk op verificatie, maar ook onderwerpen als functiebehoud, nieuwe ontwikkelingen en regelgeving komen aan bod.

Verificatie

Verificatie is een actueel thema. “We hebben de afgelopen jaren een terugtredende brandweer gezien die niet meer wil dat alle brandalarmen automatisch worden doorgemeld”, zegt John van Lierop van Federatie Veilig Nederland en dagvoorzitter van de kennisseminars. “Een aantal alarmmeldingen moet eerst geverifieerd worden voordat ze naar de brandweer mogen worden doorgezet. Als Federatie Veilig Nederland hebben we enkele jaren geleden een verificatieprotocol gemaakt. Toch blijven er vragen komen over doormeldingen. Daarom zullen we tijdens de kennisseminars het thema verificatie breed behandelen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met zaken die geen vertraging mogen oplopen bij het doormelden?”

Kennisseminars: Kennisdeling centraal

Het doel van de kennisseminars is om onpartijdige, essentiële kennis te delen. In slechts één middag worden deelnemers bijgepraat over de nieuwste trends en ontwikkelingen. Na een gezamenlijke lunch en een introductie, gaan Sjaak Taal (Siemens) en Jac Waas (Honeywell) dieper in op het hoofdthema: verificatie. Ze bespreken onder andere welke instanties wettelijk verplicht zijn om aangesloten te zijn op de meldkamer van de regionale brandweer. Verder gaan ze in op het doormelden van niet-wettelijk vereiste meldingen. Sjaak Taal: “Kortom, wat mag er nou wel en niet? Daar gaan we over in discussie.”

Proefbranden

Ook proefbranden komen aan bod. Naast beukenhout wordt hiervoor vaak polyurethaan gebruikt, wat giftig is om in te ademen. Sjaak Taal adviseert: “Wij adviseren zo min mogelijk proefbranden te doen en altijd aan de eigen veiligheid te denken. Bovendien hoef je geen proefbrand te houden om aan te tonen dat een melder werkt, mits je niet afwijkt van de NEN2535.”

Aspiratiesystemen en verificatie

Jac Waas bespreekt de wijze waarop je een melding kunt verifiëren, zodat onnodige acties bij de brandweer of een blussysteem worden voorkomen. “Er is helaas weinig over beschreven in de normen, dus dat zullen we toelichten. Daarnaast behandelen we aspiratiesystemen. Dit is een mooie techniek, maar er komt veel kennis en denkwerk bij kijken. We gaan verschillende praktische tips delen om de terughoudendheid ten aanzien van aspiratiesystemen te verkleinen.”

Functiebehoud

Na de pauze komt ook het onderwerp functiebehoud aan bod. Bob van Kilsdonk en Johan van de Kerkhof (VdS Nederland) en Erik Douma (Cable Masters) geven een toelichting op basis van praktijkervaringen. “Wij zien dat er regelmatig fouten worden gemaakt bij bekabeling, wat een risico vormt voor de brandveiligheid. Daarom laten we diverse foto’s van installaties zien, waarbij deelnemers mogen beoordelen of deze correct zijn geïnstalleerd.” Erik Douma licht vervolgens de installatie van functiebehoud-kabels toe, ook in combinatie met halogeenvrije buizen. Verder bespreekt hij de CPR en certificering van functiebehoud-kabels met bevestigingssysteem. Ook Marcel Ruesink (VdS) levert een bijdrage. Wil je je alvast verdiepen in dit onderwerp? Neem dan een kijkje op onze blog over functiebehoud.

Regelgeving

Ook de laatste ontwikkelingen rond brand- en ontruimingsinstallaties en regelgeving komen aan bod. Denk aan de status van de NEN6075, de brandbeveiligingsnormen BMI OAI en de herziening van de accutest. Daarnaast bespreken we de overgang van het Bouwbesluit naar het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL). Wat zijn de verschillen en wat is de impact voor installateurs? Welke harmonisatieafspraken hebben inspectie-instellingen gemaakt en hoe zien de nieuwe CCV-inspectieschema’s eruit?

Interactief en leerzaam

Zoals altijd zetten we in op veel interactie. Van Lierop nodigt deelnemers uit om vooraf vragen te stellen. “Als we een vraag niet direct kunnen beantwoorden, komen we er later op terug. Door kennis te delen, verbinding en samenwerking te stimuleren, zorgen we ervoor dat de eindklant betere keuzes kan maken en houden we samen Nederland veilig.”

Kennisseminars speciaal voor jou! Kom je ook?

De kennisseminars vinden plaats op 23 oktober (Oostzaan), 30 oktober (Dordrecht), 5 november (Best) en 6 november (Zwolle). Inschrijven kan via de website: www.kennisseminar-brandveiligheid.nl